Elérhetőségek

9730 Kőszeg ,
Táncsics út 7.

Kiállítások

Babó Antal díj

Babó Antal díj – //Feltöltés alatt// –

  Célja nemzeti kultúránk őrzése, erősítése és az ezt szívükön viselők ”szigeteinek„ összekapcsolása végett olyan személyek támogatása, a szélesebb közvéleménnyel és az egymással való megismertetése, akik a művészet, sőt tágabban: az alkotó aktivitás bármely területén a díj névadójához, a Kőszeg hegyalján élt és alkotott, református testvérünkhöz, Babó Antalhoz hasonlóan valóban alkotó módon viszik, fejlesztik tovább a magyar formahagyományokat és életük alakításában is példának, kisugárzó hatásúnak, értékteremtőnek tekinthetők.

A Babó Antal díj eddigi díjazottjai :

  • 2001. Péterfy László – festő és szobrászművész
  • 2002. Boka Gábor – borműves és szinidirektőr
  • 2003. Márffy István – grafikus és restaurátor művész
  • 2004. Erdélyi János – filmrendező
  • 2007. Lucza Daniella – keramikus
  • 2008. Vermes István – hagyományőrző fafaragó és lovasíjász
  • 2009. Felső Barnabás – természetvédelmi őr
  • 2010. Nagy Zoltán – fazekas
  • 2011. Gregorich Ferenc – faműves, népzenei művészeti vezető

Babó Ant al 1942 november 15.-én született , Budapesten. Édesapja: id. Babó Antal, édesanyja: Szabó Ilona. Az Árpád gimnáziumban érettségizett 1961-ben. Volt autószerelő, majd mezőgazdasági főiskolát végzett. Dolgozott az iparművészeti vállalat ötvösműhelyében, volt betegszállító – majd anyagbeszerző – az ORFI -nál, élt újságkihordásból is. 1968-ban házasodott össze Kötél Márta matematikussal. Ettől az évtől fogva vált fő hívatásává a fa művészi megmunkálása. Zsűrizett alkotásait ezután kezdték el árusítani az Iparművészeti Vállalat boltjaiban. 1971-ben született meg Áron fiúk, 1973-ban Márta lányuk. 1979-ben költöztek Velembe (az Eresztény majorba) „ A cédrus alá”. 1978 óta tagja a Művészeti Alapnak. Rövid betegség után 1999 december 29.-én hunyt el.

Kiállítása volt 1984-ben Körmenden, 1986-ban Kiskunhalason, 19991-ben pedig részt vett a kőszeg hegyaljai művészek Cákon rendezett kiállításán. Művei: bútorok, használati tárgyak, faragott kapuk, berendezések – az ország számos pontján, valamint Csíkszeredán, Olaszországban, Németországban és Svájcban találhatók. Keze munkáját őrzi a kőszegszerdahelyi római katolikus és a kőszegi református templom berendezése és a Pátyon felállított kereszt.

Prof. Dr. Lőrincz Zoltán

egyetemi tanár

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


« Vissza az előző oldalra!
Kőszegi Református Egyházközség - Magyar