Elérhetőségek

9730 Kőszeg ,
Táncsics út 7.

Rólunk

Isten hozott, kedves Látogató!

Köszöntünk a Kőszegi Református Egyházközség honlapján. Itt találod a gyülekezetükkel kapcsolatos legfontosabb információkat:

  • Életünkről és hitünkről.
  • Rendszeres és alkalmi programjainkról.
  • Elérhetőségeinkről.

Ha üdőlő vagy, szeretettel várunk istentiszteleteinkre, melyeket vasárnaponként 10.00-kor tartunk!

Ha körzetünkben költözött református, vagy érdeklődő/kereső vagy, akkor hívd fel lelkészünket, aki személyes beszélgetésben vagy hétközi alkalmat ajánlva segít beilleszkedni közösségünkbe.

Ha egyházi szolgáltatásban kérnéd segítségünket (keresztelő, hitoktatás, konfirmáció, esküvő vagy temetés), akkor vedd fel lelkipásztorunkkal a kapcsolatot!

Gyülekezetünk a Facebookon: https://www.facebook.com/refegykoszeg

 

 

A Református Egyházközség alapítása Kőszegen

A kőszegi Református Egyházközség alapítása szorosan összefügg a Kőszegen található egykori nevén Hunyadi Mátyás Katonai Alreál iskolával. Ebben az iskolában játszódik Ottlik Géza: Iskola a határon című nagysikerű regénye. Ennek az iskolának a tanárai alapították a református egyházközséget Kőszegen 1933-ban, a gyülekezetünk öregjeinek elmondása szerint. 1933-as megalakulásról van egy tablója a gyülekezetünknek, amely arról tanúskodik, hogy ekkor Dr. Rácz Béla tábori lelkész látta el a közösség lelki vezetésének feladatát. Bulcsi Jánky Béla, mint főgondnok, és Püsky Gyula, mint gondnok vezette a fiókegyházközséget. A presbitériumnak még tagjai voltak: Faith Pál, Szijj Béla, Zsokár Károly, Székely Zoltán, Székely Sándor, Püsky Lajos, Konya Dániel, Bán Korsós János, kőröstarcsai Veér Miklós, Bódog János, Kiss Sándor. A megalakulás előtt 1932 nyarán megveszik a Kert utca 4. szám alatti épületet Református Imaháznak.[7] Erre két évre rá, 1934. október 3.-án megvásárolják közadakozásból, valamint Püsky Gyula gondnok anyagi áldozatvállalásával a Kert utca 7. szám alatti épületet parókiának.[8] Így indult el Kőszegen a református gyülekezeti élet.

 

Templom

1993. szeptember 26-án a gyülekezet alapításának hatvanadik évfordulóján helyezték el az új épülő templom alapkövét,amely nem csak a kisszámú közösség életében meghatározó jelentőségű,hanem a modern magyar protestáns építészet történetét illetően is.

A templom 1996 Augusztus 19.-én lett felszentelve. Tervezője: Csete György Kossuth- Ybl- és Prima Primissima Díjas,  a Magyar művészeti Akadémia Aranyérme kitüntetés  birtokosa.

Még többet tudhat meg a templomunkról Dr. Lőrincz Zoltán Könyvében.

 

 

 

TÁRSOLDALAK

 


Kőszegi Református Egyházközség - Magyar